Koliko časa traja ločitev s tožbo

Odločitev o tem, da se zakonca razvežeta oz. začneta s ločitvenim postopkom, je že sama po sebi dovolj težka in naporna. Čeprav je za oba bolje, da ločitveni postopek izvedena čimbolj sporazumno, pa to vedno ni mogoče. Za to je več možnih razlogov. Lahko eden od partnerjev po domače povedano nagaja, lahko so apetiti (pre)visoki, lahko je cilj enega od partnerjev oteževanje situacije drugemu in podobno.

V takih primerih je ena od možnih scenarijev, ločitev s tožbo, katera pa je seveda lahko zelo zamudna. V kolikor sta partnerja dogovorjena glede delitve premoženja, se ločitev in celoten postopek lahko zelo hitro uredi pri notarju. V primeru nestrinjanja pa pride v poštev tožba ali celo več tožb, ki pa lahko zavlečejo proces delitve tudi na deset let in več.

Zato je v takem primeru smiselno stopiti korak nazaj in premisliti, prespati stvari in predvsem čustva ter najti način, kako brez tožbe doseči dogovor.

Matematika v takem primeru je, da morate od premoženja (zavoljo predstave o njegovi vrednosti) odšteti stroške sodišča  in čas, ko ga ne boste morali upravljati oz. koristiti. Torej stranka, ki proces delitve premoženja blokira s tožbo, dejansko povzroča drugi stroške in preprečuje možnost uporabe premoženja oz. njegove odkupne vrednosti.

Tako je smiselno premisliti o nižji vrednosti premoženja,če jo je možno pridobiti brez tožbe, a takoj.  Tako sicer eden od partnerjev nekoliko popusti, a se izogne sporu in vsem nevšečnostim, ki jih ta lahko sabo prinese.

Ločitev s tožbo je torej najslabša opcija, ki jo zakonca, v procesu delitve premoženja lahko izbereta. Slabša za oba, saj obema prinese stroške, obilo problemov, hkrati  pa odtuji premoženje do razsodbe. Tako pravijo tudi mnogi odzivi uporabnikov na forumih.

Na vprašanje, koliko časa traja ločitev s tožbo pa lahko odgovorimo le-to, da se ločitev s tožbo lahko vleče v nedogled. V vsakem primeru pa traja do točke, kjer se partnerja tako ali drugače strinjata.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja