kako izbrati barvo fasade

Pri izdelavi fasade vsakdo naleti na odločilno vprašanje, kako izbrati barvo fasade. Pri barvah fasade je tako, da omejitev (žal) ni. Kdorkoli lahko izbere katerokoli barvo. Povečini pa se uporabniki odločajo za podobne variante v drugačnih odtenkih. To so roza, rumena in umazana bela. Če želite, da barva fasade izpade dobro pa potrebujete načrtovanje. Izdelava fasade je pogojena z izbiro barve in vključuje barvno študijo. Poglejmo si, kako izbrati pravo barvo fasade s pomočjo programov, ki so brezplačno dostopni na spletu.

Kot smo že pisali, ni problem fasad v tem, da so barvne. Po tem, da bi bile vse fasade enake barve ni nobene potrebe. Pomembno je le to, da so odtenki barve, v kateri fasado želite naravni, ne “sintetični” (umetni). Poglejmo si, kateri programi za izbiro barve fassade so nam na voljo brezplačno in kako jih lahko uporabnite, da bo vaša fasada (in objekt) izpadla dražje, kot v resnici je.

Psihologija barv v primeru fasad

Vsaka barva ima svoje zakonitosti iz vidika gledalca. V Parizu se je v nekem obdobju močno povečalo število fasad v zelenih barvnih odtenkih. Zelena barva nam vliva občutek zaupanja. Rumena, oranžna, oker barvna kombinacija je najbolj vidna na cerkvah. Je sproščujoča in optimistična. Inovativno, vzvišeno in luksuzno vzdušje ustvarjajo odtenki vijolične barve. Rjavo-rumeni zemeljski odtenki ustvarjajo občutek stika z naravo, trajnosti.

Nasveti, kako izbrati barvo fasade

Pri izbiri barve fasade je pomembno, da najprej izberete glavno barvo. Iz te barve pa zatem izbiramo odtenke barve fasade. Pomembno je, da je barva fasade usklajena z okolico in objektom. Ne izberite barve,. ki ni skladna npr. s strešno kritino, žlebovi, ipd. Barva fasade zelo dobro izpade, če se v določenem odtenku povezuje z okolico. Če imate v bližini večje drevo, ki cveti v določeni barvi, goz, travnik, skale, … Potem lahko najdete odtenek, ki bo vse skupaj povezoval na določenem detajlu.

Druga stvar je izbira jakosti odtenka. Pomembno je, da izbirate blage odtenke. Odtenek ne sme biti močan oz. preveč sijoč ali živ, saj bo na večji površini izpadel ponesrečeno.

Barva fasade mora ustrezati funkciji objekta. Navajeni smo npr. da je Pošta rumene barve. Navajeni smo, da so tovarne sive. Navajeni smo, da močne barve zbujajo pozornost z namenom, da bi vanje vstopilo več ljudi (poslovne stavbe). Mirno in diskretno bivanje npr. družine, pa zahteva temu primeren odtenek.

Uporabljajte močne ali temne odtenke na majhnih površinah zmerno. Glavna barva največjih površin pa naj bo blaga in “naravna”.

Programi za simulacijo barve fasade

Na voljo je kar nekaj različnih programov za izbiro barve fasade. Pomebno je, da ste že naredili t.i. barvno študijo, katere odtenke boste uporabnili.

Potem lahko uprabite enega od naslendjih simulatorjev barv fasad:

Parex – program barve fasade – Najbolj preprost in enostaven simulator, ki vam bo pomagal z le nekaj kliki

Weber – program barve fasade – Izjemen, saj vam omogoča, da vnesete fotografijo svojega objekta in ga pobarvate kakorkoli želite. S tem orodjem boste res odkrili potencial vašega objekta.

Dulux – program barve fasade – Vrhunski, omogoča vnos svoje fotografije, ali uporabo obstoječe. Lahko pobarvate tudi interier, napušč okna, …

O barvi fasade se posvetujte s strokovnjaki

Na vprašanje kako izbrati pravo barvo fasade si lahko delno pomagate odgovoriti s spletom. To je z nasveti, ki jih najdete na forumih, članki kot je ta, s programi, ki smo jih omenili … Vsekakor pa vam svetujemo, da najdete strokovnjaka, ki vam bo pojasnil še več. Ena od možnosti, ki jo priporočamo je podjetje Fasade D&M. Obrnite se nanje in uredili vam bodo vse, od barvne študije za fasado, barvanje napušča in menjavo žlebov…

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja